Petak, 27 Septembra, 2024
HomeVijestiSvijetBidenov tim pojačava pritisak na Izrael i njegove zvaničnike

Bidenov tim pojačava pritisak na Izrael i njegove zvaničnike

Povećani pritisak na Izrael

Prema informacijama izraelskog lista, Bidenov tim planira da pojača retoriku prema premijeru Izraela Benjaminu Netanyahuu. Iz Bele kuće se spominju sankcije za pojedine zvaničnike ove zemlje.

Na meti sankcija

Potencijalni ciljevi uključuju ministra nacionalne sigurnosti Itamara Ben Gvira i ministra finansija Bezalela Smotricha. Njihova retorika prema Palestincima i teritorijalna ekspanzija Izraela na Zapadnoj obali glavni su razlozi za novi pristup SAD-a.

Kritičan tajming za odluke

Bidenove odluke mogućno će se proširiti nakon izbora u novembru, pogotovo ako pobjedi Kamala Harris, trenutna potpredsjednica. Izborni ciklus u SAD-u često donosi promjene u stranoj politici.

Sloboda odluka za odlažuće predsjednike

Do promjene vlasti u januaru, predsjednici koji odlaze mogu donijeti odluke bez pritiska birača. Tajming ovih mjera osmišljen je kako bi se izbjegli nepopularni potezi u ključnim trenucima.

Kritika sankcija

U julu je Biden stopirao slične mjere, uz obrazloženje kako “SAD neće sankcionisati zvaničnike demokratski izabranih vlada”. Ipak, pravi motiv može biti političkog karaktera, s namjerom da se osiguraju šanse demokratama na izborima.

- Advertisement -
RELATED ARTICLES
- Advertisment -

Most Popular

Recent Comments

- Advertisement -