Petak, 27 Septembra, 2024
HomeVijestiRegijaGrčka nastavlja izgradnju ograde na granici s Turskom bez pomoći EU

Grčka nastavlja izgradnju ograde na granici s Turskom bez pomoći EU

Planovi grčke vlade za izgradnju ograde

Grčka vlada odlučila je nastaviti sa projektom izgradnje nove ograde na granici s Turskom. Ovaj potez ima cilj sprječavanje ilegalne migracije. Čak i ako ne dobije sredstva od Evropske unije, Atina ne odustaje od plana.

Kontekst i motivacija

Primarni razlog za ovaj potez je zabrinutost grčke vlade zbog moguće eskalacije sukoba na Bliskom istoku. Takvi događaji mogli bi izazvati nove migrantske talase prema Evropi.

Diplomatske inicijative i istorija ograde

Grčka pokreće diplomatske inicijative s Libanom i palestinskim vlastima u nastojanju da umanji pritisak na svoje granice. Izgradnja ograde počela je još 2012. godine i do danas se produžava uz nacionalna sredstva.

Stav Evropske komisije i Grčke

Evropska komisija naglašava potrebu za efikasnijim rješenjima u upravljanju migracijom. Grčki premijer je izjavio da će se nova ograda graditi sa ili bez pomoći EU.

Reakcija na stroži stav Njemačke

Nakon što je Njemačka zauzela stroži stav prema migracijama, Grčka je pozvana da ojača zaštitu vanjskih granica EU. Komisija EU se protivi finansiranju proširenja ograde, ističući da svaka država članica najbolje poznaje potrebne mjere zaštite svojih granica.

Prioriteti Evropske unije

Prema glasnogovorniku Komisije, efikasno upravljanje vanjskim granicama ostaje prioritet EU. Ističu potrebu za integriranim pristupom i pametnim rješenjima u upravljanju granicama.

- Advertisement -
RELATED ARTICLES
- Advertisment -

Most Popular

Recent Comments

- Advertisement -