Subota, 28 Septembra, 2024
HomeMagazinZanimljivostiUtjecaj genetike i okruženja na politička uvjerenja: Šta novo istraživanje otkriva?

Utjecaj genetike i okruženja na politička uvjerenja: Šta novo istraživanje otkriva?

Politička uvjerenja i njihovi uzroci

Pitanje političkih uvjerenja privlači pažnju naučnika već duži niz godina. Ključna pitanja obuhvataju ulogu odgajanja, socijalizacije i potencijalni utjecaj genetike.

Nedavna istraživanja u ovoj oblasti

Jedno novo istraživanje je provedeno kroz analize magnetne rezonance u Nizozemskoj i Grčkoj. Istraživanje iz 2011. godine otkrilo je razlike između mozga konzervativaca i liberala. Konzervativci su imali veću amigdalu, dok su liberali imali veći prednji cingularni korteks.

Rezultati najnovijeg istraživanja

Novo istraživanje nije potvrdilo povećanje prednjeg cingularnog korteksa kod liberala. Autor Stiven Šolte ističe da je razlika u veličini amigdale konzervativaca manja nego ranije zabilježena. S obzirom na to, postavlja se pitanje uzroka i posljedice kada su u pitanju politička uvjerenja.

Društveno okruženje kao glavni faktor

Istraživanje sugeriše da se politička uvjerenja najviše oblikuju u djetinjstvu, osobito kroz utjecaj politički angažovanih roditelja. Visoko obrazovanje često vodi ka liberalnijim stavovima, pogotovo po pitanju ljudskih prava.

Genetika i njen utjecaj

Uloga genetike u oblikovanju političkih uvjerenja još uvijek je nedovoljno istražena. Studije pokazuju da je ideologija nasljedna do 40 posto, dok vanjski faktori igraju značajnu ulogu.

Inteligencija i politička orijentacija

Profesor Tobijas Edvards naglašava da ne postoji specifični gen za političko uvjerenje. Genetika može indirektno uticati na osobine poput obrazovanja i inteligencije, no ne određuje stranačku pripadnost.

Zaključak

Inteligencija i politička uvjerenja su kompleksni fenomeni, a povijesna istraživanja ukazuju na to da su inteligentne osobe često privlačene različitim ideologijama.

- Advertisement -
RELATED ARTICLES
- Advertisment -

Most Popular

Recent Comments

- Advertisement -