Srijeda, 25 Septembra, 2024
HomeVijestiSvijetRusija razmatra slanje raketa Yakhont hutijama: Nova prijetnja u Crvenom moru

Rusija razmatra slanje raketa Yakhont hutijama: Nova prijetnja u Crvenom moru

Planovi za prebacivanje raketa Yakhont

Prema informacijama iz sedam izvora, Rusija još nije donijela odluku o prebacivanju projektila Yakhont, poznatih i kao P-800 Oniks. Ovi projektili mogu omogućiti preciznije napade na komercijalne brodove u Crvenom moru. Također, njihovo korištenje bi moglo povećati prijetnju za ratne brodove koji štite te plovne puteve.

Hutije i njihovi napadi

Hutiji su od novembra izveli više napada bespilotnim letjelicama i projektilima na brodove. Ovaj potez predstavlja podršku Palestincima usred ratnih sukoba s Izraelom. Izvještaji navode da su potopili najmanje dva broda i zaplijenili jedan, čime su dodatno poremetili globalnu pomorsku trgovinu.

Reakcije Sjedinjenih Država i Britanije

Kao odgovor na napade Hutija, Sjedinjene Države i Britanija su napali njihove položaje, no nisu uspjeli zaustaviti daljnje napade. Troškovi osiguranja za brodove koji plove Crvenim morem su porasli, a brodarske kompanije su primorane preusmjeriti teret.

Pregovori između Hutija i Rusa

Dva regionalna dužnosnika otkrila su da su Huti i Rusi već održali nekoliko sastanaka u Teheranu ove godine. Razgovaralo se o nabavci desetaka projektila s dometom od oko 300 km. Dodatni sastanci su predviđeni u narednim sedmicama.

Ruski vojni transferi u prošlosti

Važno je napomenuti da je Rusija ranije isporučila slične rakete grupi Hezbolah, koja je također pod iranskim uticajem. Ovi vojni transferi nose ozbiljne geopolitičke implikacije za region.

- Advertisement -
RELATED ARTICLES
- Advertisment -

Most Popular

Recent Comments

- Advertisement -