Srijeda, 25 Septembra, 2024
HomeVijestiSvijetOptužnica protiv uhapšenog zbog atentata na Donalda Trumpa

Optužnica protiv uhapšenog zbog atentata na Donalda Trumpa

Američki tužioci su podigli optužnice protiv muškarca koji je uhapšen u blizini golf terena Donalda Trumpa na Floridi. Rajan Vesli Rut, koji je navodno planirao atentat na predsjedničkog kandidata, suočava se s ozbiljnim optužbama.

Planiranje atentata i prijetnje

U sudskim dokumentima je potvrđeno da je Rut prije nekoliko mjeseci napisao poruku u kojoj je izrazio namjeru da ubije Trampa. Već mu prijeti 20 godina zatvora zbog meñunarodnog oružja, ali s novim optužbama za pokušaj ubistva, kazna bi mogla biti doživotna.

Reakcije američkog pravnog sistema

Američki državni tužilac Merik Garland osudio je Rutovo nasilje, naglasivši da takvi napadi ugrožavaju sve vrijednosti zemlje. On je obećao da će koristiti sve dostupne legalne mehanizme za zadržavanje odgovornosti.

Trumpov odgovor i dalje pravne poteškoće

Trump je u objavi na društvenim mrežama optužio vlasti za loše vođenje slučaja, zahtijevajući da Florida preuzme kontrolu. Međutim, Garland je odbio njegove tvrdnje, ističući želju za saradnjom s državnim zvaničnicima.

Uzroci pritvora i detalji hapšenja

Rut je zadržan u pritvoru zbog straha od bijega i mogućnosti da predstavlja opasnost za javnost. Tijekom incidenta, agent Tajne službe primijetio je njegovu pušku koja je izvirivala iz ograde golf kluba, što je dovelo do dolaska vlasti.

Dalje optužbe

Pored optužbe za atentat, Rut se suočava i s optužbama za posjedovanje vatrenog oružja kako bi promicao nasilje, s izbrisanim serijskim brojem, kao i napad na federalnog službenika.

- Advertisement -
RELATED ARTICLES
- Advertisment -

Most Popular

Recent Comments

- Advertisement -