Nedjelja, 22 Septembra, 2024
HomeVijestiSvijetHezbolah napao izraelsku zračnu bazu Ramat David: Novosti o vojnoj operaciji

Hezbolah napao izraelsku zračnu bazu Ramat David: Novosti o vojnoj operaciji

Napad na zračnu bazu

U ranim jutarnjim satima nedjelje, Hezbolah je izveo koordinirani napad na izraelski vojni aerodrom Ramat David. Ovaj napad se smatra značajnim jer su u akciji korištene nove vrste raketa dugog dometa, Fadi-1 i Fadi-2.

Detalji napada

Prema informacijama koje su objavili izvori Al Maydeena, borci Hezbollaha su ispalili desetke raketa na strategijsku bazu izraelskih zračnih snaga. Baza Ramat David smještena je u dolini Jezreel, blizu Haife.

Uloga baze Ramat David

Ova zračna baza je ključna za izraelske vojne operacije, jer domuje brojnim eskadrilama aviona F-16. Baza se smatra glavnim centrom za zračne napade prema Libanu i Siriji.

Podzemne baze Hezbolaha

Izvori su potvrdili da su rakete ispaljene iz Hezbolahovih podzemnih baza, koje su opremljene sofisticiranim višestrukim raketnim bacačima. Jedna od tih baza, Imad 4, prikazana je u nedavnom videosnimku Hezbolaha.

Reakcija na napade

Hezbolah je naglasio da je ovaj napad bio odgovor na kontinuirane napade izraelskih snaga na libanske teritorije. Iako nije uključivao precizno navođene projekte, smatra se početnom reakcijom na izraelsku agresiju.

Zaključak

Ovaj napad dodatno komplikuje već napetu situaciju u regionu. Hezbolah i izraelske snage nastavljaju s razmjenom napada, što izaziva zabrinutost međunarodne zajednice.

- Advertisement -
RELATED ARTICLES
- Advertisment -

Most Popular

Recent Comments

- Advertisement -