Petak, 20 Septembra, 2024
HomeMagazinZanimljivostiSavjeti stručnjaka o grijanju: Kada uključiti radijatore?

Savjeti stručnjaka o grijanju: Kada uključiti radijatore?

Optimalna unutrašnja temperatura

Kao dio novog istraživanja kompanije Yell, stručnjaci savjetuju o pravilnom korištenju grijanja. David Doran iz Blackstone Plumbing & Heating Ltd naglašava da manji pad temperature nije dovoljan razlog da se grijanje uključi.

Preporučene temperature za ugrožene grupe

David ističe da unutrašnja temperatura treba biti iznad 18 stepeni. Za starije ili ugrožene osobe, temperatura ne bi trebala padati ispod 20 stepeni. Mnogi domovi obično uključuju grijanje sredinom oktobra, kada temperature počinju opadati.

Mitske zablude o centralnom grijanju

Jedna od čestih grešaka je mišljenje da je bolje imati centralno grijanje na niskom nivou tokom dana. David Doran smatra da ovo može dovesti do većih troškova. Preporučuje da se grijanje uključi samo kada je to potrebno.

Pametni termostati za efikasnije grijanje

Kako bi se smanjila potrošnja energije, korištenje pametnog termostata može biti odlična ideja. David preporučuje postavljanje termostata između 18 i 21 stepeni, što osigurava udobnost uz minimalne gubitke energije.

Savjeti za brže zagrijavanje

Kada se grijanje uključi, pokretanje sistema neće nakita domu brže nego obično. U stvari, kotao će raditi jače i duže, povećavajući potrošnju energije. Uvijek je bolje organizovati grijanje prema potrebama.

- Advertisement -
RELATED ARTICLES
- Advertisment -

Most Popular

Recent Comments

- Advertisement -