Petak, 20 Septembra, 2024
HomeVijestiSvijetTragedija u Maliju: Napad Al Kaidine podružnice odnio 70 života

Tragedija u Maliju: Napad Al Kaidine podružnice odnio 70 života

Ubistva u srcu Malija

U napadu ogranka Al Kaide u glavnom gradu Malija ovoga tjedna poginulo je oko 70 ljudi. Ove informacije potvrdili su diplomatski i sigurnosni izvori, dok vlada nije iznijela zvanične podatke o žrtvama.

Napad na policijsku akademiju

Militanti su u utorak napali elitnu policijsku akademiju i zračnu luku, pokazujući sposobnost napada na ključne ciljeve u glavnom gradu. Ovaj napad dovodi u pitanje sigurnosnu situaciju u zemlji koja se bori s pobunom više od deset godina.

Složenost napada i sigurnosna situacija

Opseg i složenost napada dodatno potkopava tvrdnje vladajuće hunte o poboljšanju sigurnosti. Hunta se povukla iz suradnje s francuskim i američkim snagama, okrenuvši se umjesto toga ruskim vojskama.

Odgovornost za napad

Al Kaidin ogranak Džama Nusrat ul-Islam va al-Muslimin preuzeo je odgovornost za napad. Od početka sukoba, nasilje se proširilo na susjedne zemlje regije Sahel.

Učinak na vojnu strategiju

U ovom kontekstu, vladajuća hunta je priznala određene gubitke, no nije iznijela detalje. Malijske novine su izvijestile o pogrebu za 50 policijskih kadeta.

Porast nasilja u regiji

Nedavne borbe s velikim gubicima, uključujući eliminaciju ruskih plaćenika, ukazuju na daljnje pogoršanje sigurnosne situacije u Maliju i okolnim zemljama.

- Advertisement -
RELATED ARTICLES
- Advertisment -

Most Popular

Recent Comments

- Advertisement -