Petak, 20 Septembra, 2024
HomeVijestiSvijetIstraga o eksplozijama pejdžera u Libanu: Tajvanske kompanije se brane

Istraga o eksplozijama pejdžera u Libanu: Tajvanske kompanije se brane

Detonacije u Libanu i reakcije

Explozije pejdžera u Libanu, koje su se dogodile u utorak, rezultirale su smrću 37 ljudi i ranjavanjem oko 3.000. Tajvanski ministar ekonomije, Kuo Jyh-huei, potvrdio je da dijelovi korišteni u napadima nisu proizvedeni na Tajvanu.

Kompanije u središtu skandala

Tajvanska firma “Gold Apollo” odbacila je tvrdnje o povezanosti sa uređajima korištenim u ovim napadima. Oni su pojasnili da je Budimpešta osnovala kompaniju BAC, koja je imala licencu za korištenje njihovog brenda.

Istraga i impliciranje Izraela

Sigurnosni izvori sugeriraju da je Izrael odgovoran za eksplozije. Njihove napetosti s Hezbolahom dodatno su se pojačale ovim incidentima. Izrael se nije izjašnjavao povodom ovih optužbi.

Uloga tajvanskih vlasti

U međuvremenu, tajvanski ministar vanjskih poslova, Lin Chia-lung, potvrdio je da ne planira sastanak s izraelskim ambasadorom u vezi s ovim incidentom. On je također naveo da se traže dodatne informacije o sigurnosti.

Istraga teče

Tajvanske vlasti istražuju moguće veze između globalnih lanaca snabdijevanja i uređaja korištenih u napadima. Ispitane su dvije osobe, uključujući osnivača Gold Apolla, Hsu Ching-kuanga.

- Advertisement -
RELATED ARTICLES
- Advertisment -

Most Popular

Recent Comments

- Advertisement -