Petak, 20 Septembra, 2024
HomeMagazinZanimljivostiZemlja dobija “mini Mjesec” na dva mjeseca: Asteroid će orbitirati oko naše...

Zemlja dobija “mini Mjesec” na dva mjeseca: Asteroid će orbitirati oko naše planete

Zarobljen asteroid u Zemljinoj orbiti

Zemljina gravitacija prouzrokovat će da asteroid dužine gradskog autobusa cirkuliše oko naše planete skoro dva mjeseca. Ova pojava, koju naziva “mini Mjesec”, trajat će od 29. septembra do 25. novembra, prema izvještaju “The Guardian”.

Glavni autor istraživanja

Karlos de la Fuente Marcos, profesor sa Univerziteta Komplutense u Madridu, objasnio je da predmet potiče iz pojasa asteroida Arjuna. Ovaj pojas sastavljen je od svemirskih stijena koje se kreću blizu Zemljine orbite.

Uspon gravitacije

Asteroid će se približiti Zemlji na udaljenosti od oko 4,5 miliona kilometara. Kada se kreće sporo, brzinom od 3.540 km/h, gravitacija Zemlje snažnije djeluje na njegovu putanju, omogućavajući njegovu privremenu orbitu.

Otkrivanje asteroida

Asteroid je otkriven 7. avgusta putem sistema ATLAS, programa koji finansira NASA. Njegova veličina je tek deset metara, što je malo u poređenju sa Mjesecom, čiji prečnik iznosi oko 3.474 kilometra.

Povratak u orbitu

Naučnici vjeruju da će se ovaj mini Mjesec ponovo pojaviti u Zemljinoj orbiti 2055. godine. Važno je napomenuti da se fenomen mini Mjeseca dogodio još dva puta, 1981. i 2022. godine.

- Advertisement -
RELATED ARTICLES
- Advertisment -

Most Popular

Recent Comments

- Advertisement -