Četvrtak, 19 Septembra, 2024
HomeVijestiSvijetSAD Razočarane izjavama ministra Heleza o NATO reformama

SAD Razočarane izjavama ministra Heleza o NATO reformama

Reakcija Sjedinjenih Država

Sjedinjene Države su izrazile razočaranje komentarima ministra Heleza tokom intervjua za FTV 17. septembra. Iz Ambasade je navedeno da ministar očigledno nije pravilno shvatio stavove izražene u blogu ambasadora o Bosni i Hercegovini.

Podrška NATO članstvu

Američka vlada snažno podržava težnje BiH za članstvo u NATO savezu. Iz ambasade ističu ponos na rad s Oružanim snagama BiH, koje čine patrioti svih nacionalnosti.

Problemi u reformama

Ambasador je naglasio da je civilno političko vođstvo BiH nedovoljno aktivno u reformama potrebnim za unapređenje partnerstva sa NATO-om. Opstrukcija Programa reformi od strane ministara iz SNSD-a je posebno neprimjerena, s obzirom na zakonske obaveze koje imaju.

Neophodnost reformi

Ambasada je ukazala na to da nije samo pitanje statusa programa reformi, nego i neprovođenje istih. BiH je odobrila više programa reformi, ali napredak gotovo da izostaje.

Potreba za akcijom

Ministarstvo odbrane nije uspješno provelo ključne reforme, što uključuje nabavku, upravljanje ljudskim resursima i uništavanje nesigurne municije. Ambasada poziva na hitnu akciju kako bi se ove reforme napokon realizovale.

- Advertisement -
RELATED ARTICLES
- Advertisment -

Most Popular

Recent Comments

- Advertisement -