Četvrtak, 19 Septembra, 2024
HomeVijestiSvijetIzraelska tajna operacija protiv Hezbollaha izaziva haos u Libanu

Izraelska tajna operacija protiv Hezbollaha izaziva haos u Libanu

Koordinirani napad na Hezbollah

U izazvanoj napetosti na Bliskom istoku, Izrael je izveo koordinirani napad na Hezbollah. Iako Izrael nije zvanično prihvatio svoju umiješanost, smatra se da je operacija u velikoj mjeri delo Mosada.

Eksplozije i posljedice

Prema izvještajima, napad je rezultirao smrću najmanje devet osoba i povredom oko 3000 ljudi. Desetine eksplozija su potresle Liban, dok su pejdžeri korišteni umjesto mobilnih telefona za komunikaciju. Ovi uređaji su se pokazali kao ključne mete izraelskih snaga.

Spekulacije o načinima napada

Većina analitičara ukazuje na to da je napad mogao biti rezultat sabotiranih uređaja. Misterija oko uzroka eksplozija potakla je spekulacije o hakiranju, no čini se da su dojavljivači bili novi modeli sa ugroženim lancem snabdijevanja.

Prijetnje mogućom eskalacijom

Josi Melman, stručnjak za izraelsku obavještajnu službu, ističe kako je napad na Hezbollah izazvao zabrinutost zbog mogućnosti eskalacije sukoba. Prema njemu, napad je mogao biti odgovor na ranije provokacije Hezbollaha.

Historija izraelskih operacija

Izrael je poznat po svojim operacijama protiv vođa Hamasa i Hezbollaha kroz istoriju. Ovaj posljednji napad uključuje slične taktike koje su korištene u prošlim sličnim akcijama, ali rezultati su često bili nepredvidivi.

Nove napetosti na horizontu

Dok rat između Izraela i Hamasa traje, napetosti s Hezbollahom su na vrhuncu. Analitičari smatraju da trenutna situacija može dovesti do daljih sukoba u regiji.

- Advertisement -
RELATED ARTICLES
- Advertisment -

Most Popular

Recent Comments

- Advertisement -