Četvrtak, 19 Septembra, 2024
HomeMagazinFilm/TVNevjerovatna posjećenost i uspješni filmovi obilježili sedmi AJB DOC Festival

Nevjerovatna posjećenost i uspješni filmovi obilježili sedmi AJB DOC Festival

Kinosale ispunjene do posljednjeg mjesta

Sedmo izdanje Međunarodnog festivala dokumentarnog filma Al Jazeere Balkans (AJB DOC) zabilježilo je ogroman interes publike. Kinosale su bile rasprodate, a projekcije se tražila karta više. Ovaj festival ističe se svakogodišnjim uspjehom i privlači raznolik profil gledatelja.

Nagrade i dobitnici

U konkurenciji najboljih filmova, nagradu za najbolji film dobio je “Nasmijana Gruzija” Luke Beradzea. Ovaj dokumentarac bavi se teškim pitanjima pravde i zaboravljenih pojedinaca u društvu, koristeći umjetnički stil pripovijedanja.

Nagrada programskog žirija pripala je filmu “Cijena zemlje”, koji istražuje izraelske strategije prema palestinskoj zemlji. Ova djela iznose istinu s jasnim politikama kolonijalizma i raseljavanja.

Reakcije direktora festivala

Direktor AJB DOC-a Edhem Fočo istakao je kako su očekivanja premašena. “Sve projekcije su bile rasprodate, a dodali smo stolice da bismo omogućili svima uvid u filmove,” rekao je Fočo.

Obogaćivanje programa i edukacija

Osim filmskih projekcija, održani su paneli i treninzi o produkciji dokumentarnih filmova. Ovaj višedimenzionalni pristup dodatno je unaprijedio festival, koji se održava uz podršku domaćih institucija.

Nagrada publike bit će objavljena uskoro, a AJB DOC nastavlja privlačiti pažnju medija i ljubitelja dokumentaraca.

- Advertisement -
RELATED ARTICLES
- Advertisment -

Most Popular

Recent Comments

- Advertisement -