Četvrtak, 19 Septembra, 2024
HomeMagazinZanimljivostiKarl Bushby preplivao Kaspijsko more i stigao u Azerbejdžan

Karl Bushby preplivao Kaspijsko more i stigao u Azerbejdžan

Putovanje britanskog avanturiste

Bespredmetne kategorije avantura sve više intrigiraju ljude širom svijeta. Britanac Karl Bushby je jedan od njih. On putuje pješice od 1998. godine i neprestano prolazi kroz različite izazove. Njegov najnoviji podvig uključuje preplivavanje Kaspijskog mora.

Preplivavanje Kaspijskog mora

Bushby je stigao u Azerbejdžan iz Kazahstana nakon 32 dana plivanja. Prešao je ukupno 288 kilometara. U more je ušao iz kazahstanskog grada Aktau i suočio se s brojnim preprekama.

Adekvatna podrška tokom putovanja

Tokom njegovog putovanja, Bushby su pratili prijatelji, kao i dva profesionalna plivača iz Azerbejdžana. Kazao je da je, zbog sukoba i političkih dešavanja, bio primoran plivati ovu rutu, umjesto da ide kopnom.

Planovi za budućnost

Azerbejdžanski zvaničnici su pružili značajnu podršku tokom njegovog putovanja. Bushby planira vratiti se za nekoliko sedmica i nastavak putovanja će uključivati pješačenje kroz Azerbejdžan. Nakon toga, njegov sljedeći cilj je Gruzija.

Bespremni izazovi

Prema pravilima svoje Golijatske ekspedicije, Bushby nije koristio nikakvo prevozno sredstvo. Njegova glavna motivacija je preći 58.000 kilometara pješice, pri čemu je do sada ostvario više od dvije trećine svog zacrtanog cilja.

- Advertisement -
RELATED ARTICLES
- Advertisment -

Most Popular

Recent Comments

- Advertisement -