Četvrtak, 19 Septembra, 2024
HomeVijestiSvijetBlinken u Egiptu: Procjena situacije u Pojasu Gaze

Blinken u Egiptu: Procjena situacije u Pojasu Gaze

Američki državni sekretar u Egiptu

Entoni Blinken, američki državni sekretar, otputovao je u Egipat da procjeni stanje u Pojasu Gaze. Ovaj put, njegova posjeta dolazi u kontekstu mogućeg prekida vatre između Palestinaca i Izraelaca. Iz State Departmenta je potvrđeno da je Blinken napustio Vašington i stigao u Kairo.

Sastanci o prekidu vatre

Tokom boravka u Kairu, Blinken će razgovarati o trenutnoj situaciji i mogućnostima mira u regiji. Očekuje se da će učestvovati na sastanku strateškog dijaloga između Sjedinjenih Američkih Država i Egipta. Za razliku od prethodnih posjeta, ovaj put neće otići u Izrael i, kako se čini, propušta Tel Aviv.

Pregovori o sporazumu

Palestinske grupe u Gazi već mjesecima vode pregovore u Dohi i Kairu. Postignuće sporazuma o razmjeni zarobljenika i prekidu vatre uz posredovanje Katara i Egipta postaje imperativ. Grupa Hamas naglasila je svoju privrženost prijedlogu koji je iznio predsjednik Joe Biden.

Izraelski uslovi otežavaju pregovore

Međutim, izraelski premijer Benjamin Netanjahu postavlja nove uslove koji komplikuju proces. Ključna pitanja uključuju kontrolu nad graničnom linijom između Egipta i Gaze, što ostaje sporna tačka u pregovorima. Egipatska administracija se protivi izraelskom prisustvu na graničnim prekidima, smatrajući to prijetnjom vlastitoj nacionalnoj sigurnosti.

- Advertisement -
RELATED ARTICLES
- Advertisment -

Most Popular

Recent Comments

- Advertisement -