Četvrtak, 19 Septembra, 2024
HomeVijestiSvijetU Gazi proglasili epidemiju dječije paralize: Politička volja ključna za pomoć

U Gazi proglasili epidemiju dječije paralize: Politička volja ključna za pomoć

Humanitarne pauze kao primjer saradnje

Prema riječima Philippea Lazzarinija, strane u sukobu često poštuju humanitarne pauze. To pokazuje da kada postoji politička volja, pomoć se može pružiti bez ometanja.

Epidemija dječije paralize u Gazi

Ministarstvo zdravstva Gaze proglasilo je početkom augusta epidemiju virusa dječije paralize. Ova situacija povezana je s nedavnim izraelskim napadima.

Utjecaj na zdravstveni sistem

Uništavanje zdravstvene infrastrukture od strane izraelskih snaga olakšava širenje bolesti. Prema analizi Foreign Policy, izbijanje poliovirusa može se proširiti i na hiljade Izraelaca.

Posljedice dječije paralize

Dječija paraliza je opasna zarazna bolest koja uzrokuje paralizu udova i pluća. Osobe zaražene ovom bolešću mogu lako inficirati još stotinu ljudi.

Rizik za Izrael

U razvijenim zemljama bolest je uglavnom suzbijena. Međutim, ultraortodoksna jevrejska zajednica u Izraelu, poznata kao Haredim, općenito se protivi vakcinaciji. Ovo ostavlja oko 175.000 djece ranjivim na virus.

Novi izazovi

Lazzarini je istakao da je sljedeći izazov osigurati drugu dozu vakcine za djecu krajem septembra. Ova situacija zahtijeva hitnu intervenciju i saradnju svih strana.

- Advertisement -
RELATED ARTICLES
- Advertisment -

Most Popular

Recent Comments

- Advertisement -