Četvrtak, 19 Septembra, 2024
HomeVijestiSvijetSeksualni napad nakon puštanja iz zatvora izazvao reakcije u Velikoj Britaniji

Seksualni napad nakon puštanja iz zatvora izazvao reakcije u Velikoj Britaniji

Ubrzano puštanje zatvorenika

Muškarac je pušten iz zatvora u okviru vladine sheme, čiji je cilj smanjiti pretrpanost zatvora u Velikoj Britaniji. Ova politika je prvog dana primjene, u utorak, rezultirala oslobađanjem oko 1750 zatvorenika širom Engleske i Walesa.

Novi zločin na dan puštanja

Na dan kada je pušten, muškarac je, navodno, počinio seksualni napad u gradu Sittingbourne. Kasnije je uhapšen na drugoj lokaciji u južnom Londonu. Sada se suočava s optužbama za seksualni napad i vraćen je u zatvor.

Reakcije vlasti

Glasnogovornik ministarstva pravosuđa je izjavio da su bili primorani na hitne mjere zbog pretrpanosti zatvora. Istaknuo je da su uvedeni strogi uvjeti puštanja, ali i da će prekršioci biti kažnjeni za nova nedjela.

Kriteriji za puštanje

Vladina politika omogućava puštanje zatvorenika koji služe kazne za nasilna djela kraća od četiri godine. Ipak, određena kaznena djela, kao što su silovanje i terorizam, isključena su iz programa.

Izazovi i kritike

Ovaj incident otvorio je raspravu o efikasnosti vladinog programa. Kritičari upozoravaju na rizik od ponovnog počinjenja zločina i sigurnosne prijetnje za građane.

- Advertisement -
RELATED ARTICLES
- Advertisment -

Most Popular

Recent Comments

- Advertisement -