Četvrtak, 19 Septembra, 2024
HomeVijestiSvijetPolitička prepirka u Sloveniji odgađa novi saziv Evropske komisije

Politička prepirka u Sloveniji odgađa novi saziv Evropske komisije

Odgađanje nominacije Marte Kos

Prema informacija iz magazina Politico, Evropska unija se suočava s izazovima prilikom formiranja novog saziva komisije. Naime, zvaničnici EU su naglasili kako Ursula von der Leyen još uvijek nije predstavila novi tim zbog političkih nesuglasica u Sloveniji. Prolongirana je zvanična nominacija Marte Kos za članicu komisije.

Pritisak na parlament i ključni datumi

Iako je predsjednica Evropske komisije planirala predstavljanje novog saziva ovog mjeseca, situacija u Sloveniji to otežava. Izvori navode kako Ursula von der Leyen vrši pritisak na Evropski parlament kako bi se saslušanja za nove komesare održala već u sedmici od 14. oktobra. Mandat aktuelne komisije ističe krajem oktobra.

Geopolitička uloga EU

Jedan od zvaničnika EU istakao je važnost brzog formiranja novog tima. Pripreme se moraju završiti prije američkih izbora. EU treba biti spremna za saradnju s novim tranzicionim timom i odigrati punu ulogu na svjetskoj geopolitičkoj sceni.

Obavijest Evropskog parlamenta

Eric Mamer, glasnogovornik Evropske komisije, potvrdio je da su obavijestili Evropski parlament o planiranim saslušanjima kandidata za komesare u oktobru. Ova situacija ukazuje na hitnost i ključnost političkih dogovora unutar EU.

- Advertisement -
RELATED ARTICLES
- Advertisment -

Most Popular

Recent Comments

- Advertisement -