Četvrtak, 19 Septembra, 2024
HomeVijestiRegijaVučić izložio mjere Srbije povodom sukoba s Kosovom

Vučić izložio mjere Srbije povodom sukoba s Kosovom

Predsjednik Srbije govori o situaciji na Kosovu

Predsjednik Srbije, Aleksandar Vučić, obratio se javnosti i izložio mjere koje će Srbija preduzeti zbog nedavnih poteza vlasti Aljbina Kurtija. On je naglasio značaj neproglašavanja okupacije Kosova, jer bi time oružanim grupama Albanaca bio priznat status legalne oružane sile.

Provokacije i nasrtaji na Srbe

Vučić je opisao nasilna ponašanja albanske policije prema Srbima, ukazujući na provokacije i fizičke nasrtaje. “Izvade značke i uvuku ih u kola, udaraju po stomaku i drugim dijelovima tijela”, rekao je Vučić. Ove brutalne metode, prema njegovim riječima, nisu naišle na reakciju međunarodne zajednice.

Ključni zahtjevi Srbije

Vučić je iznio nekoliko zahtjeva koje Srbija smatra ključnim za dijalog. Među tim zahtjevima su održiavanje demokratskih lokalnih izbora na sjeveru Kosova, primjena Briselskog sporazuma i povratak srpskih pravosudnih stručnjaka. Također je naglasio potrebu povlačenja kosovskih specijalnih snaga s kontrolnih tačaka.

Smer u kojem Srbija ide

Predsjednik je istakao da Srbija ne planira rat, već želi mirno ostvarivanje svojih prava. Međutim, upozorio je na moguće eskalacije sukoba, ističući opasnost otvaranja mosta na Ibru, što vidi kao provokaciju koja može dovesti do novih sukoba.

- Advertisement -
RELATED ARTICLES
- Advertisment -

Most Popular

Recent Comments

- Advertisement -