Četvrtak, 19 Septembra, 2024
HomeVijestiSvijetErdoan poziva na snažniji odgovor UN-a protiv izraelske okupacije

Erdoan poziva na snažniji odgovor UN-a protiv izraelske okupacije

Poziv na međunarodnu solidarnost

Turski predsjednik Redžep Tajip Erdoan pozvao je na snažniji odgovor međunarodne zajednice, posebno Ujedinjenih naroda, protiv izraelske okupacione politike. U video poruci povodom virtuelnog Samita budućnosti, Erdoan je istakao značaj jačanja globalne solidarnosti radi izgradnje pravednog svjetskog sistema.

Ključna potreba za mirom

Erdoan je naglasio da je neophodno iskoristiti priliku koju ovaj Samit nudi kako bi se promovirao mir. On je ukazao na ozbiljne geopolitičke reperkusije problema kao što su terorizam, ksenofobija i klimatske promjene. Posebno je istakao potresnu situaciju u Gazi, gdje je ubijeno više od 41.000 ljudi, uključujući 17.000 djece.

Osuda izraelske politike

Predsjednik Turske je rekao da je ključno da međunarodna zajednica, naročito UN, snažnije dignu glas protiv izraelske okupacione politike. “U svijetu gdje djeca ginu pod bombama, niko se ne može osjećati sigurno”, izjavio je Erdoan, naglašavajući opredjeljenje Turske za zaštitu potlačenih.

Zaštita demokratskih vrijednosti

Erdoan je također apelovao na potrebu za zaštitom demokratija od svih oblika mržnje i ekstremizma. On je istakao važnost preoblikovanja multilateralnog sistema u kojem će pravda biti u centru pažnje. Samit budućnosti, koji okuplja ključne globalne aktere, održava se pod okriljem UN-a.

- Advertisement -
RELATED ARTICLES
- Advertisment -

Most Popular

Recent Comments

- Advertisement -