Četvrtak, 19 Septembra, 2024
HomeVijestiSvijetIranski predsjednik u posjeti Bagdadu: Poziv na jedinstvo islamskih zemalja

Iranski predsjednik u posjeti Bagdadu: Poziv na jedinstvo islamskih zemalja

Prvo inozemno putovanje iranskog predsjednika

Tokom svog prvog službenog inozemnog putovanja, iranski predsjednik posjetio je Bagdad. Ova posjeta je značajna zbog jačanja odnosa između Irana i Iraka.

Poziv na uspostavu zajedničke unije

Prilikom sastanka sa iračkim kolegom, iranski predsjednik Pezeshkian istakao je dugu historiju prijateljskih odnosa. On je pozvao na formiranje zajedničke unije islamskih zemalja, inspirirajući se iskustvom Evropske unije.

Ukidanje granica između islamskih zemalja

Pezeshkian je naglasio koncept ukidanja granica između islamskih zemalja. Takav pristup, prema njegovim riječima, može pomoći u neutralizaciji stranih sankcija.

Solidarnost kao ključna riječ

On je opisao muslimansku solidarnost kao ključ za iskorjenjivanje “cionističkog terorizma”. Ova izjava ukazuje na važnost jedinstva među muslimanskim državama.

Regionalna saradnja u fokusu

Iranski predsjednik je pozvao na veću pažnju na regionalnu saradnju između Teherana i Bagdada. Predložio je formiranje specijaliziranih odbora za jačanje političkih, ekonomskih, kulturnih i društvenih odnosa.

Nada za budućnost

Pezeshkian se nada da će sporazumi o finansijskoj i ekonomskoj saradnji između Irana i Iraka doprinijeti regionalnoj sigurnosti i stabilnosti. Ovakvi koraci mogli bi unaprijediti odnose između dviju zemalja.

- Advertisement -
RELATED ARTICLES
- Advertisment -

Most Popular

Recent Comments

- Advertisement -