Četvrtak, 19 Septembra, 2024
HomeVijestiSvijetIncident na kontrolnom punktu u Gazi ugrozio živote UN-ovog osoblja

Incident na kontrolnom punktu u Gazi ugrozio živote UN-ovog osoblja

Životi UN-ovog osoblja u opasnosti

Detalji incidenta koji se dogodio na kontrolnom punktu Al Rashid iznijeti su u saopćenju Muhannada Hadija, UN-ovog humanitarnog koordinatora za Palestinu. Hadid je istakao da je kretanje konvoja bilo potpuno koordinisano sa Izraelskim odbrambenim snagama (IDF).

Zaustavljanje konvoja i eskalacija situacije

Konvoj, koji se sastojao od 12 članova osoblja UN-a, zaustavljen je na putu za sjevernu Gazu. Tokom zaustavljanja, tim je obaviješten da IDF želi zadržati dva člana osoblja na daljnje ispitivanje. Ova situacija ubrzo je eskalirala, a vojnici su oružje usmjerili prema osoblju.

Povratak konvoja bez izvršenja misije

Konvoj je na kontrolnom punktu proveo sedam i po sati, a nakon toga se vratio u bazu. Ovaj incident spriječio je tim da ispuni humanitarnu misiju podrške kampanji vakcinacije protiv dječje paralize.

Opasnosti humanitarnog rada u Gazi

Hadid je naglasio da ovaj incident oslikava opasnosti s kojima se suočava humanitarno osoblje u Gazi. Unatoč svakodnevnoj koordinaciji s IDF-om, zaštita osoblja nije bila adekvatna, čime je ometena misija UN-a. Prema međunarodnom humanitarnom pravu, takva zaštita je obavezna.

- Advertisement -
RELATED ARTICLES
- Advertisment -

Most Popular

Recent Comments

- Advertisement -