Četvrtak, 19 Septembra, 2024
HomeVijestiSvijetNapetosti između Izraela i Libana: Rat na vidiku?

Napetosti između Izraela i Libana: Rat na vidiku?

Uzorci ratne retorike

Nisim Vaturi, izraelski zastupnik iz Knesseta, iznio je ozbiljne tvrdnje o mogućem ratu između Izraela i Libana. Vaturi, član vladajuće stranke Likud, ističe da je “pitanje dana” kada će izbiti pravi sukob. Ove izjave dao je za javnu radioteleviziju Kan, sugerirajući da će bejrutsko predgrađe Dahijeh, glavno uporište Hezbolaha, izgledati “kao Gaza” nakon izbijanja rata.

Vojska na pripremama

Prema Vaturijevim riječima, premijer Benjamin Netanjahu je vojnom vrhu poručio da “moraju okončati ovu sagu”. Vaturi je član parlamentarnog odbora za vanjske poslove i odbranu, što mu daje dodatnu težinu u iznošenju svojih stavova.

Vojna strategija

Vaturi je takođe izložio svoju vojnu strategiju koja se fokusira na preventivne napade. On smatra da bi trebalo započeti akciju sličnu nedavnom napadu, koji je, prema izraelskim izvorima, osujetio planirani veliki napad Hezbolaha na centralni dio Izraela.

Ipak, Vaturi naglašava da bi ovaj put preventivni napad trebao trajati najmanje četiri do pet dana, nakon čega bi uslijedila kopnena invazija.

- Advertisement -
RELATED ARTICLES
- Advertisment -

Most Popular

Recent Comments

- Advertisement -