Četvrtak, 19 Septembra, 2024
HomeMagazinZanimljivostiInovativni projekat modernizacije poljoprivrede u Bosni i Hercegovini

Inovativni projekat modernizacije poljoprivrede u Bosni i Hercegovini

Razvoj poljoprivrede uz pomoć tehnologije

U Topuzovom polju kraj Visokog, jedna priča se odvija u svijetu poljoprivrede. Mladi poljoprivrednik, koji se prije posvetio muzici, pronašao je svoju novu strast. Danas uspješno uzgaja egzotične biljke i uvodi inovacije u svoj rad.

Partnerstvo s Dženanom Smajićem

U saradnji s kolegom Dženanom Smajićem, razvijaju projekat koji modernizira poljoprivrednu proizvodnju. Tokom studija na Fakultetu za saobraćaj i komunikacije, njihovo prijateljstvo preraslo je u zajednički poslovni cilj.

Ciljevi projekta

Cilj njihovog projekta je digitalizacija poljoprivrede u Bosni i Hercegovini. Fokusira se na primjenu naprednih tehnologija poput umjetne inteligencije (AI), Internetu stvari (IoT) i dronova. Ovaj pristup ima potencijal povećati efikasnost i smanjiti troškove.

Značaj AI tehnologije

Dženan Smajić ističe važnost AI tehnologije koja prati zdravlje usjeva. Njihova vlastita neuronska mreža omogućava rano otkrivanje bolesti i štetočina. Roboti opremljeni kamerama provjeravaju stanje biljaka, dok dronovi prikupljaju važne podatke iz zraka.

Predstavljaju projekat u Visokom

Ovaj značajan projekat bit će predstavljen 12. septembra u 11 sati u Parku Ravne II. Ovaj događaj će omogućiti poljoprivrednicima da se upoznaju s inovacijama koje će poboljšati njihove proizvodne procese.

- Advertisement -
RELATED ARTICLES
- Advertisment -

Most Popular

Recent Comments

- Advertisement -