Petak, 20 Septembra, 2024
HomePozitivnoBiznisOdluka o zabrani rada nedjeljom u Goraždu dovela do pravnih komplikacija

Odluka o zabrani rada nedjeljom u Goraždu dovela do pravnih komplikacija

U Goraždu se odvija pravna borba zbog zabrane rada nedjeljom. Ova mjera, koju je donijelo Gradsko vijeće, izazvala je brojne kontroverze. Odluka je donesena u julu prošle godine, kako bi se unaprijedio radnički status.

Posljedice odluke Gradsko vijeća

Gradsko vijeće Goražda obrazložilo je svoju odluku željom da radnicima u trgovini omogući slobodnu nedjelju. Međutim, postavlja se pitanje legalnosti ove mjere. Odluka nije imala uporište u Zakonu o unutrašnjoj trgovini Federacije BiH.

Pravni propisi u fazi donošenja

FBIH trenutno radi na usvajanju federalnih propisa. Dom naroda Parlamenta Federacije BiH usvojio je Nacrt zakona o unutrašnjoj trgovini, koji predviđa da nedjelja bude neradni dan za trgovce. Ovaj zakon bi mogao donijeti promjene u svim općinama.

Presuda Kantonalnog suda

Kantonalni sud obustavio je prekršajne postupke protiv trgovaca koji su radili nedjeljom. Presuda potkrepljuje tvrdnje da je odluka o zabrani rada donesena suprotno zakonima. Očekuje se da će Ustavni sud FBIH donijeti konačnu presudu koja će razjasniti situaciju.

Dok se čekaju konačne odluke, Goražde i druge općine suočavaju se s posljedicama ove odluke. Radnici i trgovci nastavljaju pratiti pravnu situaciju, nadajući se brzom rješavanju problema.

- Advertisement -
RELATED ARTICLES
- Advertisment -

Most Popular

Recent Comments

- Advertisement -