Petak, 20 Septembra, 2024
HomeVijestiSvijetOpozicioni kandidat Edmundo Gonzalez traži azil u Španiji

Opozicioni kandidat Edmundo Gonzalez traži azil u Španiji

Vlada Venecuele je potvrdila da je opozicioni predsjednički kandidat Edmundo Gonzalez napustio zemlju. Gonzalez trenutno traži azil u Španiji. Njegov bijeg uslijedio je nakon izdavanja naloga za hapšenje zbog osporavanja rezultata izbora održanih u julu.

Odnos s vlastima i hapšenja

U izdanju na društvenim mrežama, potpredsjednica Venecuele Delsi Rodrigez izjavila je da je Gonzalez “dobrovoljno” tražio utočište u španskoj ambasadi smještenoj u Karakasu. Shodno tome, zatraženo je od španske vlade da mu pruži politički azil.

Plan leta do Španije

Španski ministar vanjskih poslova, Hose Manuel Albarez, rekao je da je Gonzalez napustio Venecuelu avionom španskog ratnog zrakoplovstva, na vlastiti zahtjev. Ova situacija ističe sve veće političke tenzije unutar Venecuele, gdje opozicija bori protiv vlasti.

Politička kriza i međunarodna reakcija

Venecuela se suočava s dubokom političkom krizom od proglasivanja Nikolasa Madura pobjednikom izbora 28. jula. Opozicija je prezentirala dokaze koji sugeriraju da je Gonzalez osvojio izbore. Mnoge zemlje, uključujući Sjedinjene Američke Države i Evropsku uniju, odbile su priznati Madura kao legitimnog pobjednika dok se ne objave detalji glasanja.

UN su upozorile na “klimu straha” u zemlji, ističući da je više od 2.400 ljudi pritvoreno nakon izbora. Ove okolnosti doprinose nestabilnosti i strahu među građanima.

- Advertisement -
RELATED ARTICLES
- Advertisment -

Most Popular

Recent Comments

- Advertisement -