Četvrtak, 19 Septembra, 2024
HomeVijestiSvijetIzraelski ministar vanjskih poslova kritikovao Erdogana zbog njegovih tvrdnji

Izraelski ministar vanjskih poslova kritikovao Erdogana zbog njegovih tvrdnji

Izraelska reakcija na Erdoganove izjave

Israelski ministar vanjskih poslova, Israel Katz, osudio je turskog predsjednika Recepa Tayyipa Erdogana. Katz je Erdogana nazvao “stvarnom prijetnjom Bliskom istoku i vlastitom narodu”. Ove izjave došle su u trenutku kada je Erdogan pozvao na formiranje islamskog saveza protiv izraelskih akcija.

Optužbe između Turske i Izraela

Erdogan je u svom obraćanju istakao da je formiranje islamskog saveza jedini način da se zaustavi “izraelski terorizam”. U odgovoru, Katz je izjavio da Erdogan “nastavlja da baca turski narod u vatru mržnje i nasilja zbog svojih prijatelja iz Hamasa”.

Izraelska obrana i osuda laži

Na Erdoganove tvrdnje da Izrael planira osvajanje zemalja Bliskog istoka, Katz je odgovorio riječima da se radi o “opasnim lažima i huškanju”. Izraelski ministar naglašava da je Izrael usmjeren na zaštitu svojih granica i građana od opasnosti koje dolaze iz Hamasa i iranske “šiitske osovine zla”.

Zaključna poruka Katz-a

Katz je završio svoju poruku s jasnim stavom o stanju na Bliskom istoku, ističući ozbiljnost prijetnji koje predstavljaju ekstremističke grupe i njihove saveznike. Njegove izjavene su još jednom odraz eskalirajućih tenzija između Izraela i Turske.

- Advertisement -
RELATED ARTICLES
- Advertisment -

Most Popular

Recent Comments

- Advertisement -