Četvrtak, 19 Septembra, 2024
HomeVijestiSvijetSAD UVELE NOVE SANKCIJE RUSKIM MEDIJIMA ZBOG UTICAJA NA IZBORE

SAD UVELE NOVE SANKCIJE RUSKIM MEDIJIMA ZBOG UTICAJA NA IZBORE

Nova runda sankcija protiv ruskih medija

Ministarstvo finansija Sjedinjenih Američkih Država objavilo je nove sankcije koje se odnose na ruske medijske kuće. Ove sankcije imaju za cilj suzbijanje neprijateljske aktivnosti koja može utjecati na predstojeće predsjedničke izbore u Americi.

Sankcije se odnose na ključne ličnosti

Među sankcionisanim osobama je i glavna urednica “Rossiya Segodnye”, čiji je dio i Sputnjik. Također, sankcije se odnose na rukovodioce medija Russia Today, koji je pod državnom kontrolom.

Razlozi za uvođenje sankcija

U obrazloženju sankcija, Ministarstvo finansija naglašava da su rukovodioci Russia Today od početka 2024. godine počeli regrutovati američke influensere. Ovaj potez ima za cilj podržavanje njihove “zlonamjerne” kampanje koja utiče na američku publiku.

Lažne kompanije i ukriveni uticaji

Prema saopćenju, Russia Today je koristio lažne kompanije kako bi prikrio svoj stvarni uticaj na sadržaj koji je bio usmjeren prema američkoj javnosti. Ova praksa je izazvala zabrinutost američkih vlasti.

Imena sankcionisanih

Među sankcionisanim osobama su Margarita Simonovna Simonjan, Elizaveta Yuryevna Brodskaia, Anton Sergeyvich Anisimov i drugi. Ove mjere imaju za cilj očuvanje demokracije u SAD-u i suzbijanje stranog uticaja.

- Advertisement -
RELATED ARTICLES
- Advertisment -

Most Popular

Recent Comments

- Advertisement -