Petak, 20 Septembra, 2024
HomeVijestiSvijetPapa Franjo poziva na vjersko jedinstvo protiv ekstremizma

Papa Franjo poziva na vjersko jedinstvo protiv ekstremizma

Apel na suprotstavljanje ekstremizmu

Papa Franjo je u srijedu zatražio vjersko jedinstvo kako bi se suprotstavili ekstremizmu i netoleranciji. Ovaj apel dolazi u trenutku kada je on na svojoj najdužoj turneji kroz Aziju i Pacifik. Tokom prvog punog dana putovanja u Indoneziji, zemlji s muslimanskom većinom, fokusirao se na ulogu religija u održavanju sigurnosti.

Međureligijski dijalog kao ključ

Tokom susreta s indonežanskim predsjednikom Jokom Widodom, papa je istaknuo kako Crkva želi ojačati međureligijski dijalog. “Kako bi potaknula miran i plodan sklad, Crkva ima jasnu misiju”, rekao je papa Franjo. On je naglasio da ekstremisti iskrivljuju vjeru kako bi promovisali svoje nasilne ideje.

Podrška indonežanske vlade

Predsjednik Widodo je podržao papine stavove, naglašavajući važnost slobode i tolerancije. Ove vrijednosti, kako je rekao, Indonezija želi širiti u prolaznom i turbulentnom svijetu. Indonezija se suočava s izazovima, budući da se bori protiv islamističkih militanata.

Povijest nasilja u Indoneziji

Naša zemlja, koja je najmnogoljudnija muslimanska nacija na svijetu, nosi bolne uspomene. Bombaški napadi na Bali 2002. godine, u kojima su poginule 202 osobe, najteži su napadi u indonežijskoj povijesti. Ovi događaji doveli su do slamanja militantnih grupa kao i promjene u sigurnosnim politikama.

- Advertisement -
RELATED ARTICLES
- Advertisment -

Most Popular

Recent Comments

- Advertisement -