Četvrtak, 19 Septembra, 2024
HomeVijestiSvijetRuski napadi na Kijev i Lavov: Ukrajina se suočava s novim izazovima

Ruski napadi na Kijev i Lavov: Ukrajina se suočava s novim izazovima

Napadi na ukrajinske gradove

Nakon najtežeg napada ove godine koji je pogodio Poltavu, Rusija je izvela nove napade na Kijev i Lavov. Ovi napadi uključuju rakete i dronove te su izazvali uznemirenost među stanovništvom.

Svjedoci i reakcija vlasti

Svjedoci iz Reutersa čuli su eksplozije na periferiji oba grada. Mnogi su potvrdili da su ovi zvukovi slični radu protuzračnih sistema. Ukrajinski vojni zvaničnici su potvrdili da su angažovane jedinice protuzračne odbrane kako bi se odbili napadi.

Oštećenja i sigurnosne mjere

Guverner Lavovske oblasti, Maksim Kozicki, izjavio je da su stambene zgrade oštećene uslijed napada. Dodatno, zbog blizine napada granici s NATO-om, Poljska je aktivirala svoje avione treći put u manje od osam dana kako bi zaštitila svoj zračni prostor.

Situacija na terenu

Komanda poljskih aviona je istaknula da se radi o vrlo izazovnoj noći za protuzračni sistem. U proteklih deset dana, Rusija je ispalila nekoliko stotina raketa i dronova, što se povezuje s napadima ukrajinskih snaga na Kursku oblast.

Ruski stav o napadima

Rusija tvrdi da njeni napadi ciljaju vojnu, energetsku i transportnu infrastrukturu te da ne napada civile. Ova izjava izaziva dodatne tenzije u već napetoj situaciji u regionu.

- Advertisement -
RELATED ARTICLES
- Advertisment -

Most Popular

Recent Comments

- Advertisement -