Petak, 20 Septembra, 2024
HomeVijestiSvijetSlovenija preuzima predsjedavanje Vijećem sigurnosti UN-a: Fokus na Bliskom istoku

Slovenija preuzima predsjedavanje Vijećem sigurnosti UN-a: Fokus na Bliskom istoku

Slovenija na čelu Vijeća sigurnosti UN-a

Slovenija je preuzela mandat predsjedavajućeg Vijeća sigurnosti Ujedinjenih nacija za septembar 2023. Stalni predstavnik Slovenije pri UN-u, Samuel Žbogar, istakao je tokom konferencije za novinare da će glavni fokus biti na Bliskom istoku.

Održavanje sjednice na visokom nivou

Žbogar je najavio sjednicu koja će se održati 25. septembra, a njome će predsjedavati slovenački premijer Robert Golob. Tema će biti poštivanje normi Povelje UN-a i međunarodnog prava.

Humanitarna kriza i prava žena i djece

Na skupu će se raspravljati o implementaciji rezolucija Vijeća sigurnosti te o važnosti jačanja multilateralnog sistema. Žbogar je naglasio da djeca i žene najviše pate uslijed trenutnih kriza. “Svijet postaje sve nestabilnije mjesto”, poručio je Žbogar.

Fokus na situaciju u Gazi

Dešavanja na Bliskom istoku, posebno situacija u Gazi i okupiranoj Zapadnoj obali, bit će prioritet. Žbogar je najavio sjednicu sa Arapskom ligom 26. septembra o humanitarnoj pomoći i legalnim pitanjima.

Poziv na prekid vatre

Ambasador Žbogar je istakao potrebu za prekidom vatre u Gazi, naglašavajući da se ova patnja mora okončati. “Moramo ponovo graditi povjerenje”, zaključio je Žbogar.

- Advertisement -
RELATED ARTICLES
- Advertisment -

Most Popular

Recent Comments

- Advertisement -