Četvrtak, 19 Septembra, 2024
HomeVijestiSvijetNetanyahu: Izrael neće odustati od borbe protiv Hamasa bez obzira na britanske...

Netanyahu: Izrael neće odustati od borbe protiv Hamasa bez obzira na britanske odluke

Izraelski premijer o britanskoj suspendaciji dozvola za oružje

Izraelski premijer Benjamin Netanyahu izjavio je da njegova zemlja vodi rat protiv Hamasa, ne obazirući se na odluke Velike Britanije. U okviru svoje prve reakcije na izjave britanskog ministra vanjskih poslova, Davida Lammyja, Netanyahu je naglasio važnost nastavka borbe za sigurnost svojih građana.

Podrška britanskim taocima

Premijer je ukazao da Hamas drži više od 100 talaca, među kojima su i 5 britanskih državljana. Njegove riječi su izazvale potresne reakcije s obzirom na komplicirane odnose između dvije zemlje.

Diplomatski izazovi između Izraela i Britanije

Netanyahu je optužio britansku vladu da ne pokazuje достатно suprotstavljanje terorističkim akcijama Hamasa. Naglasio je da je britanska odluka sramotna i da neće uticati na odlučnost Izraela da porazi Hamasa, kojeg je nazvao genocidnom terorističkom organizacijom.

Unutarnji pritisci u Izraelu

Netanyahu se suočava s pritiskom zbog tvrdnji da je njegova nepopustljivost u pregovorima mogla doprinijeti sudbini šest izraelskih taoca. Ove optužbe dodatno otežavaju njegovu poziciju u trenutnoj situaciji.

Reakcija javnosti u Britaniji

Boris Johnson, bivši britanski premijer, optužio je laburističku vladu da je napustila Izrael. Njegove izjave pokazuju rastuće unutrašnje nesuglasice o ulozi Velike Britanije u ovom sukobu.

- Advertisement -
RELATED ARTICLES
- Advertisment -

Most Popular

Recent Comments

- Advertisement -