Četvrtak, 19 Septembra, 2024
HomeMagazinMuzikaPjesma "Pljuni i zapjevaj moja Jugoslavijo" ponovo izaziva raspravu

Pjesma “Pljuni i zapjevaj moja Jugoslavijo” ponovo izaziva raspravu

Bijelo dugme i njihove poruke kroz muziku

Na nedavnom koncertu u Splitu, kultni bend Bijelo dugme izveo je pjesmu “Pljuni i zapjevaj moja Jugoslavijo”. Ovo je izazvalo mješovite reakcije među fanovima i javnosti. Mnogi smatraju da pjesma nosi snažnu antiratnu poruku.

Emocije u Puli

Jedan od prisutnih na koncertu u Puli naglasio je kako su mnogi pjevali s puno emocija. Svi oni su odrasli u Jugoslaviji, i ova pjesma je dio njihove mladosti te se ne može zaboraviti.

Problematika pjesama iz prošlosti

U razgovoru za IN Magazin, iznijela je pitanje zbog čega se ne diže tolika prašina kada Lepa Brena izvodi “Jugoslovenku”. Ona je istakla da podjednako veliki broj mladih uživa u toj pjesmi.

Pjesnički utjecaj

Pjesma “Pljuni i zapjevaj moja Jugoslavijo” inspirirana je radovima Branka Miljkovića, poznatog pjesnika iz Niša. Miljković je bio jedan od najznačajnijih umjetnika 20. stoljeća te je svoj dio života proveo u Zagrebu.

Normalizacija umjetničkog izraza

Osim što nosi jasnu antiratnu poruku, ona je i simbol vremena i kulture. Bijelo dugme ovu pjesmu smatra dijelom svog repertoara, a mnogi je i dalje vole. Također, ne može se ignorisati njezin utjecaj na mlade generacije.

- Advertisement -
RELATED ARTICLES
- Advertisment -

Most Popular

Recent Comments

- Advertisement -