Četvrtak, 19 Septembra, 2024
HomeVijestiSvijetBajden o sporazumu s Hamasom: "Netanjahu ne čini dovoljno"

Bajden o sporazumu s Hamasom: “Netanjahu ne čini dovoljno”

Bajdenove kritike prema izraelskom premijeru

Američki predsjednik Džo Bajden izrazio je zabrinutost zbog poteza izraelskog premijera Benjamina Netanjahua u vezi s pregovorima o zarobljenicima.

Prokazan napredak u pregovorima

Bajden je u ponedjeljak izjavio da smatra da Netanjahu ne čini dovoljno da osigura sporazum s Hamasom. Također, došao je do zaključka da je konačni dogovor za oslobađanje zarobljenika vrlo blizu.

Dijalog između SAD-a, Katara i Egipta

Ranije je “Washington Post” izvijestio da SAD planira u narednim sedmicama predstaviti konačni “uzmi ili ostavi” sporazum o prekidu vatre. Ovo bi mogao označiti kraj pregovora, ukoliko obje strane ne prihvate predloženi sporazum.

Protesti u Izraelu

Bajdenove izjave dolaze nakon što su izvučena tijela šest izraelskih zarobljenika u Gazi, što je izazvalo proteste protiv Netanjahuove vlade. Izrael procjenjuje da Hamas još drži više od 100 zarobljenika u Gazi, od kojih se vjeruje da su neki već poginuli.

Humanitarna situacija u Gazi

Zbog izraelskog rata u Gazi, koji traje od 7. oktobra prošle godine, ubijeno je više od 40.700 Palestinaca, većinom žena i djece. Kontinuirana blokada dovela je do ozbiljnih nestašica hrane i lijekova, dok je veliki dio enklave u ruševinama.

Međunarodne optužbe

Izrael se trenutno suočava s optužbama za genocid pred Međunarodnim sudom pravde. Međunarodna zajednica prati razvoj situacije s velikim interesovanjem.

- Advertisement -
RELATED ARTICLES
- Advertisment -

Most Popular

Recent Comments

- Advertisement -