Četvrtak, 19 Septembra, 2024
HomeMagazinZanimljivostiKokcidije kod mačaka: Prepoznajte simptome i poduzmite mjere zaštite

Kokcidije kod mačaka: Prepoznajte simptome i poduzmite mjere zaštite

Šta su kokcidije?

Kokcidije su mikroskopski mali paraziti koji inficiraju crijevni trakt mačaka. One izazivaju bolest poznatu kao kokcidioza, koja može oslabiti crijevnu sluzokožu. Postoje dvije glavne vrste kokcidija koje utječu na mačke: Isospora felis i Isospora rivolta.

Simptomi infekcije

Mačke zaražene kokcidijama često pokazuju promjene u stolici. Ipak, mnoge mačke nemaju vidljive simptome. Ako simptomi postoje, obično se pojavljuju oko 13 dana nakon što mačka unese parazite.

Obratite pažnju na sljedeće simptome: dijareja, osjetljivost stomaka, dehidracija i povraćanje. Mačka može također pokazivati letargiju i gubitak apetita.

Uzroci zaraze

Kokcidije se prenose kada mačka pojede zaraženog miša ili izmet druge mačke. Infekcija se može prenijeti i od mačke majke na mačiće.

Liječenje i prevencija

Liječenje kokcidioze uključuje antiparazitske lijekove koji se daju oralno kroz jednu do tri sedmice. U slučaju teže infekcije, potrebno je dodatno pratiti i prilagoditi ishranu.

Da biste smanjili rizik od zaraze, držite mačku u zatvorenom, ne dozvoljavajte kontakt sa zaraženim životinjama i redovno provodite higijenske mjere.

Zaključak

Kokcidije predstavljaju ozbiljnu prijetnju za zdravlje mačaka. Na vrijeme prepoznajte simptome i potražite pomoć veterinara.

- Advertisement -
RELATED ARTICLES
- Advertisment -

Most Popular

Recent Comments

- Advertisement -