Četvrtak, 19 Septembra, 2024
HomeMagazinMuzikaSarajevo proslavilo Dan pobjede nad fašizmom uz muziku i umjetnost

Sarajevo proslavilo Dan pobjede nad fašizmom uz muziku i umjetnost

Događaj organizovan u Vijećnici

Današnji događaj, održan u organizaciji Memorijalnog centra Sarajevo i Ministarstva za boračka pitanja KS, bio je posvećen obilježavanju Dana pobjede nad fašizmom. Nakon zvanične ceremonije, u sarajevskoj Vijećnici upriličen je performans umjetnika iz Narodnog pozorišta Sarajevo.

Rock koncert na Trgu

Pored performansa, održan je i rock koncert pod nazivom “Zvuk slobode”. Na koncertu su nastupili poznati muzičari, među kojima su Mustafa Čizmić Čizma, Almas Smajlović i Sara Vojičić. Ovim događajem se mladima prenijelo sjećanje na borbu Sarajeva, koja se osim oružjem vodila i muzikom.

Pohvale borcima Prvog korpusa

Omer Osmanović, ministar za boračka pitanja, istakao je značaj borbe za slobodu Bosne i Hercegovine. Podsjetio je na učešće Semira Drljevića Lovca u vojnoj paradi u Parizu 1995. godine, naglašavajući prepoznavanje BiH kao zemlje koja brani civilizacijske vrijednosti.

Žrtve i herojstvo 1. Korpusa

Na putu za slobodu, 6.585 boraca Prvog korpusa poginulo je braneći suverenitet BiH. Prvom korpusu ARBiH dodijeljena je Šestoaprilska nagrada Grada Sarajeva 2010. godine za doprinos odbrani glavnog grada.

Ibrahim Dervišević, ratni komandant 111. viteške brigade, naglasio je važnost očuvanja sjećanja na herojske borbe i žrtve koje su podnesene. Generacije moraju njegovati patriotizam prema BiH i biti svjesne odgovornosti u očuvanju mira.

- Advertisement -
RELATED ARTICLES
- Advertisment -

Most Popular

Recent Comments

- Advertisement -