Četvrtak, 19 Septembra, 2024
HomeMagazinMuzikaNastup Bijelog dugmeta u Splitu izazvao brojne reakcije

Nastup Bijelog dugmeta u Splitu izazvao brojne reakcije

Reakcije na pjesmu “Pljuni i zapjevaj moja Jugoslavijo”

Nastup legendarne grupe Bijelo dugme u Splitu izazvao je pravu buru reakcija. Tokom koncerta izvedena je pjesma “Pljuni i zapjevaj moja Jugoslavijo”, što nije prošlo neprimjećeno. Pjesma je izazvala pominjanje prošlosti i pokrenula polemiku o njenom značenju.

Izjave i zahtjevi nakon koncerta

Uslijed nastupa, oglasile su se razne organizacije. Udruga zagrebačkih dobrovoljaca branitelja Vukovara i splitski ogranak Domovinskog pokreta izrazili su protivljenje. Također, pokrenut je zahtjev da se Alenu Islamoviću zabrani dolazak u Hrvatsku.

Alen Islamović se oglasio

Alen Islamović, pjevač Bijelog dugmeta, komentarisao je situaciju za Večernji.hr. “Neka se jave Goranu Bregoviću. Ja sam samo zaposlenik Bijelog dugmeta”, rekao je kratko Islamović. Ova izjava dodatno je podgrijala već napetu situaciju.

Jedinstvena pjesma iz 1986. godine

Pjesma “Pljuni i zapjevaj moja Jugoslavijo” prvi put je objavljena 1986. godine. To je bio prvi album na kojem je Alen Islamović nastupio kao novi pjevač grupe. Njena popularnost svjedoči o dubokoj emocionalnoj vezi koju ljudi imaju prema nekim dijelovima svoje prošlosti.

- Advertisement -
RELATED ARTICLES
- Advertisment -

Most Popular

Recent Comments

- Advertisement -