Četvrtak, 19 Septembra, 2024
HomeMagazinZanimljivostiŠar-planina: Skriveni dragulj turizma na Balkanu

Šar-planina: Skriveni dragulj turizma na Balkanu

Prirodne ljepote Šar-planine

Šar-planina, koja se prostire južnim dijelom Kosova, predstavlja jedinstveno pejzažno područje sa raskošnim livadama i impozantnim vrhovima. Ova planina, duga 80 kilometara, obuhvata granična područja Sjeverne Makedonije, Kosova i Albanije.

Geografski značaj

Masiv Šar-planine prostire se između nekoliko važnih dolina, uključujući Pološku kotlinu i dolinu Lepenca. Interesantno je da se 56 posto površine planine nalazi u Sjevernoj Makedoniji.

Planina krije mnoge vrhove iznad 2.000 metara, uključujući Titov vrh koji dostiže visinu od 2.747 metara. Kosovski deo planine obuhvata nacionalni park osnovan 1986. godine, koji se prostire na 39.000 hektara.

Ekološki značaj

Nacionalni park Šar-planina je jedno od najvažnijih zaštićenih područja u centralnom Balkanu. Ovaj park čuva netaknutu prirodu, planinske vrhove i ledenjačka jezera.

Obiluje mineraloškim izvorima, pašnjacima s planinskim cvijećem i ljekovitim biljem. Mnoge borove šume i visoki pašnjaci idealni su za stočarstvo, posebno uzgoj ovaca.

Potencijal za turizam

Šar-planina je pravi dragulj za rekreativni turizam. Njen čist zrak i sunčani dani čine je privlačnom destinacijom. Međutim, njen puni turistički potencijal tek treba istražiti.

Planinari i ljubitelji prirode već otkrivaju ljepotu ovog područja, no razvoj turizma trebao bi biti prioritet kako bi se valorizirale sve blagodati ovog predivnog masiva.

- Advertisement -
RELATED ARTICLES
- Advertisment -

Most Popular

Recent Comments

- Advertisement -