Četvrtak, 19 Septembra, 2024
HomeVijestiSvijetNapetosti rastu na Zapadnoj obali: Izraelske snage nastavljaju blokadu Jenina

Napetosti rastu na Zapadnoj obali: Izraelske snage nastavljaju blokadu Jenina

Blokada i sukobi u Jeninu

Izraelske trupe već peti dan blokiraju Jenin, smješten na okupiranoj Zapadnoj obali. Situacija se pogoršava, posebno u svjetlu posljednjih sukoba s palestinskim snagama. Prema izvještajima palestinske novinske agencije Wafa, tokom blokade, izraelska vojska je ubila 14 ljudi, što dodatno pogoršava humanitarnu krizu u regionu.

Sukobi na jugu Zapadne obale

U međuvremenu, na jugu Zapadne obale, dogodio se smrtonosni napad na pripadnike izraelskih sigurnosnih vlasti. U ovom incidentu, tri policajca su izgubila život. Također, jedan izraelski vojnik je ubijen u sukobu s palestińskim borcima.

Aktivnosti tokom noći

Izraelska vojska je tokom noći izvela više hapšenja na jugu Zapadne obale. Koristili su buldožere kako bi uništili dio centra grada. Izraelski ministar nacionalne sigurnosti Itamar Ben-Gvir lično je obišao mjesto napada na jugu, pokazujući odlučnost vlasti u jačanju mjera sigurnosti.

Situacija u Gazi

U pozadini ovog sukoba, izraelski napadi na Gazu se nastavljaju, dodatno komplicirajući situaciju u regionu. Prema izvještaju katarske televizije Al Jazeera, ukupno 24 Palestinca su ubijena na Zapadnoj obali u posljednjem valu nasilja.

- Advertisement -
RELATED ARTICLES
- Advertisment -

Most Popular

Recent Comments

- Advertisement -