Petak, 20 Septembra, 2024
HomeVijestiRegijaVjosa Osmani o suverenitetu Kosova: Saradnja sa saveznicima je ključna

Vjosa Osmani o suverenitetu Kosova: Saradnja sa saveznicima je ključna

Kosovo i proširenje suvereniteta

Predsjednica Kosova, Vjosa Osmani, izjavila je da su procesi za proširenje suvereniteta na Kosovu legitimni. Ove izjave dala je za Radio Slobodna Evropa. Istakla je da su ovi postupci u skladu s Ustavom Kosova.

Reakcije na zatvaranje srpskih institucija

Osmani je govorila o zatvaranju pet paralelnih srpskih institucija na sjeveru zemlje. Prema njenom mišljenju, te institucije krše ustavnost i zakone Republike Kosovo. Ove akcije izazvale su reakcije Zapada, posebno iz Sjedinjenih Američkih Država.

Pomoć SAD-a

Pomoćnik američkog državnog sekretara, Džejms Obrajan, pozvao je premijera Albina Kurtija na koordinaciju. Istakao je da neophodna saradnja negativno utiče na partnerstvo između Kosova i SAD-a.

Ukidanje nelegalnih struktura

Osmani je naglasila da su nelegalne strukture na sjeveru Kosova ojačane u poslednjim godinama. Ove grupe predstavljaju prijetnju sigurnosti građana, kazala je Osmani tokom sigurnosnog foruma u Pragu.

Jačanje odnosa sa saveznicima

U nastavku, predsjednica Kosova je pozvala na jačanje odnosa sa saveznicima i održavanje komunikacije. Osmani je dodala da podjela između Kosova i njegovih saveznika može imati dugoročne negativne posljedice.

Sastanci sa američkim zvaničnicima

Osmani će se sastati s američkim zvaničnicima kako bi razgovarali o trenutnim izazovima. Naglasila je da je važno jačati partnerstvo i rad na zajedničkim ciljevima.

- Advertisement -
RELATED ARTICLES
- Advertisment -

Most Popular

Recent Comments

- Advertisement -