Četvrtak, 19 Septembra, 2024
HomeMagazinZanimljivostiNostalgija za Pony biciklima: Simbolom djetinjstva u Jugoslaviji

Nostalgija za Pony biciklima: Simbolom djetinjstva u Jugoslaviji

Pony bicikl: Legenda iz Velenja

Bicikl Pony je proizvodila fabrika Rog iz Velenja, a prvi modeli su se proizvodili još 1949. godine. Ovaj bicikl je postao pravi simbol dječije radosti i nezaboravnih trenutaka. Prvi Rogovi bicikli su se pojavili u Ljubljani, ubrzo nakon završetka Drugog svjetskog rata.

Zlatno doba Pony bicikala

Tijekom 1970-ih i 1980-ih, Pony je dosegao vrhunac popularnosti. Tada je bio najomiljeniji bicikl u Jugoslaviji. Bicikli iz Jugoslavije su bili traženi diljem Evrope, a Pony je postao nezaobilazan dio svake porodice.

Pony kao dio djetinjstva

Pony bicikl nije bio samo sredstvo za prijevoz, već i simbol odrastanja. Mnogi roditelji su ga kupovali svojoj djeci, čime su im omogućavali nezaboravne vožnje. Portali kao što je Bajsologija ističu važnost Pony bicikala u svakodnevici mladih ljudi tog vremena.

Kolektivni rituali i danas

“Nemati Pony značilo je ozbiljan hendikep”, piše Bajsologija. Bicikl je korišten u raznim kolektivnim okupljanjima. Djevojčice su se s ponosom vozile na njemu prije nego što su popularne grupe kao što su Idoli počele pjevati o njihovu značaju.

Dostupnost i popularnost među radnicima

Mnogi su Pony bicikle kupovali za nisku cijenu na rate putem sindikata. Ovaj bicikl je bio dostupan i ženama koje su radile u fabrikama. Takva prilika je doprinijela širenju popularnosti Ponyja među širokom populacijom.

- Advertisement -
RELATED ARTICLES
- Advertisment -

Most Popular

Recent Comments

- Advertisement -