Četvrtak, 19 Septembra, 2024
HomeVijestiSvijetNapetosti u Hebronu: Izraelska vojska zatvorila Ibrahimi džamiju

Napetosti u Hebronu: Izraelska vojska zatvorila Ibrahimi džamiju

Zatvaranje Ibrahimi džamije

U subotu su izraelske snage izvršile raciju u gradu Hebronu, zatvarajući Ibrahimi džamiju. Očevici navode da su vjernici spriječeni u ulasku u džamiju koja je zatvorena bez prethodnog upozorenja. Mutaz Abu Sneina, predstavnik džamije, ističe da je zatvaranje počelo još u zoru, u 4:00 sata.

Vojska sprovodi pretrese

Prema izvještajima, izraelska vojska pretražila je nekoliko kuća u naselju Wadi al-Hariya. Također, vojnici i snajperisti viđeni su na krovovima u naselju Jabal Abu Rumman. Ove mjere izazvale su dodatne tenzije među lokalnim stanovništvom.

Razlozi za pojačanu sigurnost

Izraelska vojska je na svojoj društvenoj mreži X navela da je zatvaranje džamije bilo zbog sigurnosnih zabrinutosti. Ovo je uslijedilo nakon “sabotažne operacije” koja se dogodila u petak u bloku Gush Etzion i naselju Karmei Tzur, gdje su povrijeđena tri vojnika.

Kako se situacija razvija?

Izraelska vojska kasnije je ponovo otvorila džamiju, ali pod strožim mjerama bezbjednosti. Prema izvještajima, tenzije su dodatno porasle zbog brutalne ofanzive na Pojas Gaze, koja traje od 7. oktobra prošle godine. Ova ofanziva dovela je do smrti više od 40.600 Palestinaca, među kojima su žene i djeca.

Posljedice na terenu

Podaci navode da je na okupiranoj teritoriji ubijeno najmanje 674 Palestinca, dok je oko 5.400 ranjeno. Više od 10.300 osoba je uhapšeno. Ove brojke dodatno ilustriraju težak položaj Palestinaca u trenutnim okolnostima.

- Advertisement -
RELATED ARTICLES
- Advertisment -

Most Popular

Recent Comments

- Advertisement -