Četvrtak, 19 Septembra, 2024
HomeVijestiSvijetAerodromi se vraćaju na stara pravila: Ograničenja za tekućine ponovo na snazi

Aerodromi se vraćaju na stara pravila: Ograničenja za tekućine ponovo na snazi

Promjene na aerodromima s C3 skenerima

Prema posljednjim informacijama, aerodromi koji su koristili nove C3 skenere vraćaju se na tradicionalne rendgenske uređaje. Ove promjene izazvane su pitanjima o pouzdanosti skenera, koji su se pokazali manje efektivnim na spremnicima većim od 330 mililitara.

Učinak na putnike

Odluka Evropske komisije o povratku na stara pravila može izazvati nered među putnicima. Aerodromi su ukinuli ograničenje od 100 mililitara za tekućine, a sada će se putnici morati ponovo prilagoditi novim pravilima. Boce od 100 mililitara mogu se nositi, ali moraju biti u zatvorenim plastičnim vrećicama.

Šta moraju znati putnici?

Veće bočice neće moći u ručnom prtljagu, osim ako nisu u koferu koji prolazi kroz check-in. Pored toga, svi elektronički uređaji moraju se vaditi prilikom skeniranja ručnog prtljaga. Maksimalna težina ručnog prtljaga iznosi 10 kilograma.

Dimenzije ručnog prtljaga

Za ručni prtljag, dimenzije ne smiju prelaziti 55 x 40 x 20 centimetara. Manji lični predmeti, kao što su torbice ili ruksaci, ne smiju biti veći od 40 x 30 x 15 centimetara. Ova pravila će sigurno izazvati dodatne gužve na aerodromima.

- Advertisement -
RELATED ARTICLES
- Advertisment -

Most Popular

Recent Comments

- Advertisement -