Petak, 20 Septembra, 2024
HomeVijestiSvijetNapetost u Rogu Afrike: Etiopija, Egipat i Somalija na ivici sukoba

Napetost u Rogu Afrike: Etiopija, Egipat i Somalija na ivici sukoba

Etiopija prijeti odgovorom

Taj potez o kojem se govori izazvao je ljutitu reakciju Etiopije. Ova zemlja, somalijski susjed i rival, upozorila je da neće stajati po strani. “Dok drugi akteri destabiliziraju regiju Roga Afrike, mi ćemo djelovati,” poručili su iz Etiopije.

Somalija se protivi dogovoru

U novijem razvoju, Egipat i Somalija su uspostavili bliže odnose. Ovaj susret je uslijedio nakon što je Etiopija potpisala sporazum sa regijom Somaliland. Somalija smatra ovaj dogovor napadom na svoj suverenitet i namjerava ga blokirati svim potrebnim sredstvima.

Egipat se suočava s velikim problemima

Egipat je već nekoliko godina u sporu s Etiopijom zbog izgradnje Velike etiopske renesansne brane. Ova brana, koja se gradi na Nilu, prijeti smanjenju količine vode koju Egipat dobija iz rijeke. Egipat, sa svoje strane, naglašava da je ova brana direktna prijetnja njegovom postojanju.

Prijeteće mjere i vojno slanje

Somalija je zaprijetila da će poslati kući oko 10.000 etiopskih vojnika, koji učestvuju u mirovnoj misiji protiv militantne skupine Al Shabab. Dodatno, izvori navode da su dva egipatska vojna transportna aviona sletjela u Mogadiš s opremom i specijalnim snagama.

Zaključak

Napetosti između Etiopije, Egipta i Somalije se nastavljaju. Ovaj sukob bi mogao dodatno destabilizirati situaciju u već nemirnoj regiji Roga Afrike.

- Advertisement -
RELATED ARTICLES
- Advertisment -

Most Popular

Recent Comments

- Advertisement -