Četvrtak, 19 Septembra, 2024
HomeVijestiSvijetNjemačka vlada uvodi strože mjere sigurnosti nakon smrtonosnog napada

Njemačka vlada uvodi strože mjere sigurnosti nakon smrtonosnog napada

Tragedija u Solingenu

Njemačka vlada je u četvrtak najavila nove mjere vezane za sigurnost i azil, uslijed smrtonosnog napada nožem. Ovaj napad, koji se dogodio tokom festivala povodom 650. godišnjice u Solingenu, odnio je tri života i ranio osam ljudi.

Političke tenzije rastu

Incidente je izazvao 26-godišnji osumnjičenik povezan s Islamskom državom. On je bio tražitelj azila iz Sirije, a vlasti nisu sprovele njegovu deportaciju. Njegovo djelovanje izazvalo je oštre reakcije protiv krajnje desnice i dodatno podgrijalo debate o migracijskoj politici vladajuće koalicije.

Kritike migracijske politike

Politička situacija postaje sve napetija, pogotovo pred izbore u dvije istočne njemačke države. Antiimigracijska stranka AfD trenutno uživa povjerenje birača prema anketama, što dodatno opterećuje vladajuću koaliciju.

Paket mjera

Kancelar Olaf Šolc je otvoren za razgovore sa opozicijom, ali su odbijeni neki od prijedloga poput proglašenja vanrednog stanja. Predloženi paket mjera uključuje restrikcije na posjedovanje oružja, zabranu nošenja noževa na javnim događanjima, kao što su festivali i sportski eventi.

- Advertisement -
RELATED ARTICLES
- Advertisment -

Most Popular

Recent Comments

- Advertisement -