Četvrtak, 19 Septembra, 2024
HomeVijestiSvijetIran i izraelska sigurnost: Teroristički planovi na Bliskom istoku

Iran i izraelska sigurnost: Teroristički planovi na Bliskom istoku

Katzova analiza iranskih aktivnosti

Na društvenoj mreži X, izraelski zvaničnik Katz objavio je provokativnu fotografiju iranskog lidera Alija Khameneija prikazanog kao hobotnicu. Ova objava sugerira na iranske pokušaje da utiče na situaciju u regiji Bliskog istoka.

Uloga Iranske revolucionarne garde

Katz je istakao da Iran nastavlja uspostavljati “istočni teroristički front” protiv Izraela. On je naglasio da specijalne jedinice Iranske revolucionarne garde aktivno učestvuju u krijumčarenju oružja. Pored toga, spomenuo je i finansiranje terorističkih organizacija.

Krijumčarenje oružja: Faze i strategija

Plan krijumčarenja oružja, prema Katzovim riječima, uključuje nekoliko faza. U prvoj fazi, oružje se krijumčari u Jordan, pretežno preko granice sa Sirijom. Ti pokušaji su usmjereni ka destabilizaciji režima i pretvaranju mirne granice u nestabilnu. Odredište krajnjeg oružja su palestinski izbjeglički kampovi na Zapadnoj obali.

Izraelska protivmjerenja

Katz je naveo da se Izrael mora odlučno suočiti s terorističkom infrastrukturom koja se formira. On predlaže brzu izgradnju sigurnosne ograde duž granice s Jordanom, kako bi se spriječilo širenje iranskog oružja.

- Advertisement -
RELATED ARTICLES
- Advertisment -

Most Popular

Recent Comments

- Advertisement -