Četvrtak, 19 Septembra, 2024
HomeVijestiSvijetPutin se suočava s posljedicama gubitka teritorija u Ukrajini

Putin se suočava s posljedicama gubitka teritorija u Ukrajini

Strateška ofanziva Ukrajine

Ruski predsjednik Vladimir Putin mora se suočiti s posljedicama gubitka dijela teritorija, kao što je istaknuo David Cohen na konferenciji o nacionalnoj sigurnosti. Ukrajina je 6. augusta započela prekograničnu ofanzivu u ruskoj regiji Kursk.

Napredovanje ukrajinskih snaga

Tokom ofanzive, ukrajinske snage su zauzele oko 100 sela. Oružane snage Moskve i dalje se bore za kontrolu nad regijom Donjecka u istočnoj Ukrajini.

Očekivanja CIA-e

Zamjenik direktora CIA-e, David Cohen, vjeruje da će Putin reagirati protunapadom, ali je naglasio da će to biti teška borba za Rusiju.

Zelenski i dijalog o miru

Ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski najavio je da će rat završiti dijalogom, ali je naglasio potrebu čvrste pozicije Kijeva. Ukrajina će predstaviti svoj plan američkom predsjedniku Joeu Bidenu i njegovim potencijalnim nasljednicima.

Stavovi Moskve o pregovorima

Putin je poručio da će pregovori započeti kada Ukrajina prihvati “realnost na terenu”. To podrazumijeva zadržavanje značajnog dijela teritorija, uključujući Krim.

Kontrola nad teritorijem

Prema izvorima, Ukrajina trenutno kontrolira više od 1.200 kvadratnih kilometara u regiji Kursk, što dodatno komplicira situaciju na terenu.

- Advertisement -
RELATED ARTICLES
- Advertisment -

Most Popular

Recent Comments

- Advertisement -