Petak, 20 Septembra, 2024
HomeVijestiSvijetUkrajinsko Izaslanstvo Zatražilo ATACMS Od Obame: Ključna Misija U Washingtonu

Ukrajinsko Izaslanstvo Zatražilo ATACMS Od Obame: Ključna Misija U Washingtonu

Posjeta Washingtonu zbog ATACMS-a

Ukrajinsko izaslanstvo ove sedmice otputovat će u Washington s ciljem zatraživanja odobrenja za korištenje američkih projektila tipa ATACMS. Ova misija je od velikog značaja za Kijev, a među članovima izaslanstva su ministar odbrane Rustem Umerov i glavni predsjednički savjetnik Andriy Yermak.

Položaj američke administracije

Postoje razlike u percepciji hitnosti situacije između Ukrajine i američke vlade. Prema izvorima bliskim administraciji, Rusi su povukli 90 posto svojih zračnih snaga iz dometa ATACMS-a. Ovo smanjenje vojnih kapaciteta utječe na cjelokupnu strategiju i analize.

Alternativni prijedlozi za ukrajinske akcije

Umjesto ATACMS raketa, američki izvori sugeriraju da Ukrajina nastavi s upotrebom bespilotnih letjelica koje su već pružile uspjehe unutar ruskog teritorija. Ova strategija bi mogla biti efikasnija u bliskoj budućnosti.

Analiza Instituta za proučavanje rata

Međutim, novi podaci Instituta za proučavanje rata pokazuju drugačiju sliku. Prema njihovoj interaktivnoj karti, postoji oko 245 ključnih ruskih vojnih ciljeva, od čega samo 6,5 posto predstavljaju vojni aerodromi.

Logistički izazovi za Rusiju

Stručnjaci ISW-a ističu da bi Rusi imali značajne logističke izazove u evakuaciji tih ciljeva. Ukrajinska artiljerijska komanda naglašava da trenutna oprema ne omogućava napade na ruskih 100-150 kilometara udaljene komandne tačke. Raketni sistem ATACMS mogao bi promijeniti ovu situaciju.

- Advertisement -
RELATED ARTICLES
- Advertisment -

Most Popular

Recent Comments

- Advertisement -