Petak, 20 Septembra, 2024
HomeVijestiSvijetReforma financiranja crkava u Njemačkoj: Kraj državnih davanja?

Reforma financiranja crkava u Njemačkoj: Kraj državnih davanja?

Veće reforme crkvenog financiranja

Vlada Njemačke, predvođena Olafom Šolcom, planira značajnu reformu. Namjeravaju da obustave finansiranje Katoličke i Evangelističke crkve iz budžeta. Ova odluka izazvala je brojne reakcije, s obzirom na to da crkve godišnje dobijaju oko pola milijarde evra.

Razlozi za promjene

Ove crkve dobijaju sredstva zbog nacionalizacije imovine u 19. vijeku. Ukupna isplata pokrajina, osim Hamburga i Bremena, iznosi 550 miliona evra godišnje. Prema zvaničnim podacima, vjernici dodatno plaćaju crkveni porez koji se kreće oko 9% od njihovih prihoda.

Povezanost vjernika i crkvi

Iako crkve primaju velika sredstva, suočavaju se s opadajućim brojem vjernika. Prošle godine, 400.000 ljudi istupilo je iz Katoličke crkve, dok je 380.000 napustilo Evangelističku crkvu. Ovi trendovi ukazuju na promjene u percepciji mladih prema religiji.

Reakcije na predložene reforme

Vladajuća koalicija planira predstaviti zakon na jesen. Međutim, pokrajine su se protive ovom potezu. Liberalna poslanica, Sandra Bubendorfer-Liht, ističe da je očekivanje decenijama neprihvatljivo.

Prijedlog o smanjenju državnih davanja

Socijaldemokrata Štefan Vajl upozorava na budžete pokrajina. Prema njegovom mišljenju, trenutačno stanje ne dozvoljava dodatna davanja crkvama. Odgovore različitih strana čekat ćemo u narednim mjesecima.

- Advertisement -
RELATED ARTICLES
- Advertisment -

Most Popular

Recent Comments

- Advertisement -