Petak, 20 Septembra, 2024
HomeVijestiRegijaBrnabić: Srbija je Uzor Demokratije u Odnosu na Hrvatsku

Brnabić: Srbija je Uzor Demokratije u Odnosu na Hrvatsku

Predsjednica Skupštine Srbije o demokratiji

Predsjednica Skupštine Srbije, Ana Brnabić, izjavila je da je Srbija uzor i svjetionik demokratije, posebno u poređenju s Hrvatskom. U pismenoj izjavi, ona je navela više primjera koji ilustriraju razlike između dvije zemlje u pogledu demokratije.

Kritika zabrane ulazaka

Brnabić je istakla da Srbija ne sprečava posjete Hrvatskoj, dok je Hrvatska zabranila predsjedniku Srbije Aleksandru Vučiću ulazak na važna stratišta srpskog naroda, uključujući Jasenovac. Ova zabrana traje već duže vrijeme.

Primjeri suđenja zbog muzike

U svom izlaganju, Brnabić je spomenula slučaj advokata Nemanju Berića, koji je kažnjen zatvorom od 15 dana zbog izbora muzike u vlastitom automobilu. Ova situacija naglašava razlike u pravnim sistemima Hrvatske i Srbije.

Poziv na prekid prakse političkih zadržavanja

Predsjednica je apelovala na prekid prakse zadržavanja stranaca na granicama Srbije zbog političkih izjava. Naglasila je da takva praksa nije slična zadržavanju i kažnjavanju u Hrvatskoj, gdje se ljudima zabranjuje ulaz bez objašnjenja.

Zaključak – Srbija i Hrvatska nisu iste

Ana Brnabić je zaključila da postoje jasne razlike između Srbije i Hrvatske kada je riječ o ljudskim pravima i slobodama. Njene izjave izazvale su brojne reakcije i komentare iz različitih krugova.

- Advertisement -
RELATED ARTICLES
- Advertisment -

Most Popular

Recent Comments

- Advertisement -